Magyarországon komoly hagyománya van a nemes nyár termesztésnek; felhasználása egyre szélesebb körűvé válik. A nyárfatermesztés lehetőségei az EU-hoz való csatlakozásunkkal, valamint a mezőgazdasági szerkezetátalakítással tovább bővültek és bővülnek. A szántóföldi művelésből fokozatosan kikerülő földek jelentős hányada, mint alternatív földhasználat, kiválóan alkalmas nemesnyár ültetvények létesítésére.A Derula Kft. megalakulása óta folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy nyárfaültetvények létrehozásával és azok kezelésével alapanyag igényének jelentős részét és ezáltal teljes termelési ciklusát saját ellenőrzése alá vonja. A nyersanyag közvetlen ellenőrzésének köszönhetően a Derula Kft. ügyfelei számára garantált minőséget és kiszámítható szállítási határidőket biztosít.

A 2008-ban alakult nemzetközi non-profit szervezet, a Pro Populus („A nyárfáért”; http://www.pro-populus.eu/) tevékenysége az európai nyárfa ágazatot érintő stratégiák kidolgozása, összehangolása és megvalósítása áll. A szervezet fő célkitűzései között szerepel a hatékony információcserére alapozva, a nyárfa, mint alapanyag stratégiai pozicionálása, valamint a nyár fafaj termesztési és felhasználási módjainak bemutatása, védelme és általános érdekképviselete.

Az Európai Parlament által is elismert szervezetnek 2013. májusában lett teljes jogú tagja a Derula Kft., ezzel hivatalosan is felkerült az európai nyárfa ágazat térképére.Az éghajlat változását okozó, káros gázkibocsátásra visszavezethető, környezetünket érintő aktuális problémakörét tekintve az erdők, fás területek, faültetvények jótékony szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az erdősített területek (erdők és faültetvények) kiemelkedő funkcióját az 1997-es Kyoto-i Egyezmény is kifejezetten elismerte.

A nyárfaültetvények környezetünkre gyakorolt hatásaira objektíven kell tekinteni:

- Köztudott, hogy a fával borított területek a fotoszintézisük által szenet kötnek meg. Azt a szenet, amely a légkörben üvegházhatású gázként (szén-dioxidként) a klímaváltozás egyik okozója.

- A nyárfatermesztés széndioxid egyenlege bizonyítottan pozitív: a szénraktár szerepe mellett, a nyárfa gazdálkodásból kikerülő energetikai célú biomassza valós alternatívát jelent a fosszilis energiahordozókkal szemben.

- A mezőgazdasági területeken létrejövő faültetvények mentesítik a természetes erdőket a szén tározóiként rájuk nehezedő nyomás alól. Illetve a faültetvények új alapanyagforrásként jelennek meg, és jelentős mértékben kiegészítik a természetes erdőkből származó faanyagforrásokat.

A környezetvédelmi nemzetközi összefogás 1992-es Rio de Janeiro-i ENSZ konferenciájának hatására és annak szellemiségének megfelelően alakult meg 1993-ban a Forest Stewardship Council (FSC®) nevű független szervezet, amely globális szinten fellépést sürget(ett) a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. Az FSC® központi tevékenysége a felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer üzemeltetése. A Derula Kft. 2011. közepétől rendelkezik FSC® tanúsítvánnyal: az FSC® terméklánc minősítés ellenőrzi a faanyag átfutását a műveléstől kezdve, a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül az erdő és a végső felhasználó között.

A Derula Csoport kötelezettség vállalásai